ریشه زعفران
ریشه یا خامه زعفران در واقع قسمت انتهایی کلاله اصلی زعفران است و ریشه داخل خاک نیست .
گل زعفران دارای شش گلبرگ بنفش رنگ و سه پرچم زرد رنگ متصل به ساقه و سه کلاله قرمز رنگ که همان زعفران است می باشد . با جدا کردن گلبرگ ها قسمت کلاله زعفران را میبینیم که سه شاخه سرخ رنگ است که قسمت انتهایی کلاله به رنگ سفید متصل می شود. در واقع این قسمت سفید رنگ را ریشه ، خامه یا سفیده زعفران می گویند .
ریشه زعفران دارای ویتامین های B6،B2 ،B1 وC می باشد و همچنین حاوی عناصر معدنی از قبیل آهن ، منگنز و کلسیم است .
برای درمان اختلالات خلقی از جمله :افسرگی و نشاط آوری ، از بین بردن بوی بد دهان ، شادابی پوست ، تقویت قوای جنسی و بهبود عملکرد قلب و همچنین مقوی معده و مثانه بسیار مفید و کاربردی می باشد
از ریشه زعفران جهت دم کردن و تهیه انواع دمنوش های سرد و گرم استفاده می شود .
بعضی از دلال ها ریشه زعفران را رنگ کرده و به عنوان زعفران و به قیمت بالاتری میفروشند . درست است که ریشه زعفران سرشار از خاصیت است ،اما این نوع زعفران که با رنگ کردن ریشه زعفران تهیه می شود رنگدهی مناسبی ندارد.